27 януари 2014

Ароматен зехтин




Сигурно сте виждали в големите магазини едни малки бутилки със зехтин с разни плуващи из тях трудни за идентифициране неща, при това на цената на голяма бутилка. Е, това е т.нар. ароматен зехтин. В магазините има различни видове в зависимост от подправката, която се ползва за ароматизиране – с чесън, с розмарин, с чубрица и какво ли още не. Такъв ароматен зехтин си правя сама от няколко години, като моят е само един вид, т.е. в една бутилка слагам няколко вида подправки (в зависимост от това, с какво разполагам в момента) плюс задължително чесън. Обожавам този зехтин и лятото (пък и не само) няма салата, приготвена без него. Върви на всичко – и на домати, и на печени чушки (особено на тях!), и на зимните салати от моркови, ряпа, цвекло и т.н. Идеален е и за разни задушени или печени на скара зеленчуци (за овкусяване след изпичането). С една дума – той е универсален!
Ето как се приготвя това съкровище:


1 бутилка зехтин (студено пресован)
розмарин
босилек
риган
мащерка
чубрица
няколко скилидки чесън


В бутилката зехтин се набутват по няколко клончета розмарин, босилек, риган, мащерка, чубрица и скилидките чесън, срязани на две (или на повече, ако са по-големи), за да освободят по-пълно аромата си. Бутилката се затваря, разклаща се и се оставя няколко дена зехтинът да поеме аромата на подправките. Колкото по-дълго стои, толкова по-хубав става. Добре е подправките да се накъсат на по-дребни парченца (3-4 пръста), защото ако са дълги стръковете, когато зехтинът започне да намалява, те остават над него и мухлясват. Не е нужно подправките да се изваждат от бутилката – те падат на дъното и могат да си останат там, докато свърши зехтинът.
И не забравяйте малко преди да е свършил, да приготвите следващата бутилка, за да има време да престои и да се ароматизира!




Освен великолепни вкусови качества ароматният зехтин притежава и здравословни достойнства – накиснатите билки освобождават в него полезните си вещества и по този начин се усвояват от организма. Даже има лечебни рецепти специално за масло от розмарин – получава се, като розмарин се накисне в зехтин и трябва да престои така определено време. Подобни масла могат да се приготвят от най-различни билки, но естествено количеството им трябва да е по-голямо, т.е. съдът трябва да се напълни със съответната билка и после да се долее със зехтин или друго подходящо олио. Но тези извлеци се ползват за лекарства, а не с кулинарна цел... Макар че кой може да ви спре да си капнете няколко капки розмариново масло в салатата? ;)




Няма коментари:

Публикуване на коментар