26 юни 2014

Задушени пресни картофки с розмарин и чесън




Това е основната рецепта за пресни картофи вкъщи. Приготвя се най-лесно и най-бързо, а резултатът е изключително вкусен. Необходими са дребни пресни картофки – такова количество, че да се съберат на един ред в тенджерата, в която ще се готвят, като не са натъпкани плътно един до друг, за да могат да се разбъркват от време на време чрез разклащане на тенджерата. Ако картофите са едри и се нарежат на парчета, по време на готвенето се разпадат (особено ако се разбъркват с лъжица) или залепват за дъното. А дребните остават цели и са по-красиви при сервирането – независимо дали като основно ястие, или като гарнитура. Ароматите подлежат на импровизации – розмаринът може да се замени с копър (все пак това е класиката) или друга предпочитана подправка – защо не риган, мащерка, босилек или дори джоджен… Зехтинът също би могъл да бъде натурален, особено при положение, че при задушаването на картофките има достатъчно благоухания, но с ароматен вкусът става уникален!


дребни пресни картофи
сол на вкус
зелената част на 2-3 стръка пресен чесън
няколко стръкчета розмарин
ароматен зехтин


Картофите се измиват много добре и без да се белят, се слагат в тенджера заедно с нарязания на ситно чесън и розмарин. Налива се малко вода – да покрие дъното, посолява се и тенджерата (с капак естествено!) се слага на котлона на най-силната степен.




Когато водата заври, котлонът се намалява на най-слабото и картофите се оставят да се задушат, докато омекнат. От време на време тенджерата се разклаща, за да се разбъркат картофките. Ако по време на готвенето водата изври, се долива още. Ако пък е останала вода, когато картофите са вече готови, се оставя да се изпари. Тогава се свалят от котлона и се налива малко ароматен зехтин. Разклащат се или се разбъркват внимателно и се оставят за 2-3 мин., преди да се сервират, за да си поемат мазнина и аромат.
Картофките са приказно вкусни! Розмаринът, който е една от любимите ми подправки, чудесно се връзва с тях и това е поредното му удачно приложение.










Няма коментари:

Публикуване на коментар