31 август 2014

Босилково песто




Много обичам аромата на босилека и го слагам в какви ли не ястия. Но когато разполагам с голямо количество, най-доброто решение е любимото песто. Само че моето не е босилЕково, а босилково! – първо, „босилков“ е често срещан епитет в народните ни песни и ми звучи много мило и поетично, и второ – така е записана думата в правописния речник…
Рецептата, на която се опрях първия път, е на българка, живееща в Италия – как да не й се довериш! Но аз естествено преформих рецептата във вариант без животински продукти, т.е. замених сиренето с хранителна мая (вкусът и ароматът ѝ поразително напомнят на твърдите италиански сирена). И още по-естествено – не ми и хрумна да търся кедрови ядки, а си ползвах нашенски орехи… А за да се запази прелестният зелен цвят на босилека, добавям лимонов сок или ябълков оцет.


2 връзки босилек (100 г листа заедно с крехката част на дръжките)
50 г орехи
2-3 скилидки чесън
½ ч.л. сол
100 г зехтин
сок от ½ лимон (или 2-3 с.л. ябълков оцет)
1 с.л. хранителна мая


Всички продукти се слагат в блендер и се пасират. Бързо, лесно и много вкусно! Може да се ползва и пасатор, но с блендер е по-удобно.






Пестото може да се ползва за какво ли не – за сандвичи, за салати, за овкусяване на печени зеленчуци – това е въпрос на вкус и на въображение.




Ето едно изключително красиво и божествено вкусно предложение – върху резени розов домат и кръгчета зелена чушка с няколко капки тъмен балсамов оцет, струйка ароматен зехтин, маслинки и листа босилек за украса.




Допълнение 2022
Понеже пестото става прекалено мазно (добре се вижда и на снимките), при следващите опити през годините започнах да намалявам количеството на зехтина, докато стигнах до 25 г, т.е. ¼ от първоначалното. В този случай обаче се налага да се добави и малко водичка – 50-60 г., за да се получи необходимата гъстота. Пестото става пак толкова хубаво и ароматно, колкото и преди, а цветът му е още по-прекрасен и свеж и е в пъти по-здравословно. И както отново е видно, вече ги няма онези мазни локвички в бурканчето или купичката! А още по-добро ще стане, ако зехтинът изцяло се замени с маслини – и това ще е следващият експеримент…










Няма коментари:

Публикуване на коментар