23 септември 2014

Салатa по карловски




Такава салата нито в Карлово, нито някъде другаде в България не само че не съм опитвала, но и не съм чувала да има. Затова щях да падна от изненада, когато попаднах на рецептата за нея… в един руски сайт! (редом с още доста рецепти от българската кухня). Откъде въпросната рускиня знае тази рецепта?! Може би е идвала в България (защо не и конкретно в Карлово) и в някой ресторант или механа са й сервирали салата от чушки, патладжани и домати, наречена за по-интересно „по карловски“? Или тя сама е озаглавила така рецептата, която явно й е харесала? Това за мен остава в дълбока тайна, но важното е, че салатата е вкусна и интересно подредена.


7-8 чушки
1-2 патладжана
50 г орехи
2-3 скилидки чесън
1 домат
½ връзка магданоз
оцет на вкус
зехтин (олио по избор)
сол на вкус


Чушките и патладжаните се изпичат, обелват се и се посоляват. Чушките се накъсват на тънки лентички по дължина, разбъркват се с оцет на вкус и се разстилат в чиния. Патладжаните се нарязват на кубчета (накълцват се), разбъркват се с пресования чесън и смлените орехи и се слагат върху чушките. Отгоре се разпределя нарязаният на ситно домат и се полива със зехтин. Украсява се със ситно нарязания магданоз.




Това е моята вариация на салатата; в руския вариант орехите, смесени с чесъна, вместо да се разбъркат с патладжана, се посипват върху домата, който пък е настърган. Позволих си да променя тези две неща, защото първо, патладжанът отдолу остава неовкусен, и второ, искам да се получи салата, а не чорба от настъргани домати…








Няма коментари:

Публикуване на коментар