сряда, 6 май 2015 г.

Салата „Тополово“ (салата от градината на Господ)





Всеки може да наименува тази салата както си иска – аз съм го направила според мястото, където я приготвям и я хапваме с невероятно удоволствие. Нямам търпение напролет да отидем там, да обходя големия зелен двор и собственоръчно да откъсна всяко листенце и цветче. И няма по-вкусна и по-полезна от тази салата – всичко в нея е екологично чисто и пълно с живот и полезни хранителни вещества. Душата ми жадува за нея, особено след дългите зимни месеци. Съставките й са според това какво е пораснало по двора, търпят добавки или вариации, точно определени количества от тях също няма. Всичко е на око и по мерак. Само чесънът и лукът не са собствено производство, но за тях и няма как… И така:






листа от глухарчета (най-добре цялото растение – включително цветовете и дръжките)
киселец
връхчета коприва
теснолист живовлек
широколист живовлек
листа лапад
магданоз
червена мъртва коприва
парички
по 1-2 стръка пресен чесън и лук
сол
оцет
зехтин



Копривата се измива добре в купа със студена вода (с любимия ми прибор за случая – щипката за пържоли!), като се изплаква няколко пъти. Така хем се измива, хем се намалява парливостта й. Не се вари, не се бланшира! Полезна е сурова! Изцежда се с помощта на щипката и се подсушава в домакинска кърпа или хавлия, като се намачква леко – хем се подсушава, хем парливите власинки съвсем се обезвреждат. Останалите зелении не се мият – измити са от снощния дъжд! Пък нали искаме да хапнем и малко витамин В12!
Всичко се нарязва и се слага в купа. Салатата се овкусява със сол, оцет (който иска, може и лимонов сок) и зехтин, разбърква се добре и се украсява с паричките. Те също се ядат, не са само за красота!






На следващата салата освен листа, добавих и дръжки и цветове на глухарче – при поредното преглеждане на книгата на Мария Требен „Здраве от аптеката на Господ“ се оказа, че за салата се ползва цялото растение, не само листата. А по десетина дръжки от глухарче на ден (по време на цъфтежа!) вършат чудеса за черния дроб и жлъчката! Особено са полезни за диабетици и за „постоянно болнави хора, които се чувстват като пребити и уморени“.
Докато пишех рецептата, ми хрумна и ново име на тази вълшебна салата – по аналогия с книгата на М. Требен. :)















Няма коментари:

Публикуване на коментар