29 октомври 2015

Салата с тученица




Днешната публикация е посветена на тученицата – както се оказва в последно време – изключително полезно растение, особено ценно за вегетарианците и веганите. А най-хубавото е, че си расте на воля и необезпокоявана където си иска (освен от някой педантичен градинар, който не допуска тревичка в насажденията си, или от някоя заблудена бабичка, която ходи сгъната на три, но олизва тротоара пред къщата си от всяко зелено стръкче), следователно е много лесно и съвсем безплатно човек да си я набави. Но въпросът, който занимава всеки, на когото я рекламирам, е как да я приготви. Предполагам, че има какви ли не рецепти с нея из нета, но според мен е хабене на полезни вещества да се подлага на термична обработка, т.е. с нея да се готвят зелени манджи, зелници или кой знае още какво. Затова аз предпочитам най-простичкото й и естествено приложение – просто нарязана в салатата (идеално става и пасирана заедно с други зелени подправки под формата на дресинг). Независимо каква е салатата – от зеленолистни, домати, краставици, чушки или комбинация от тях – тученицата е идеалната добавка. Както слагаме магданоз на почти всяка салата, по същия начин може да се процедира и с тученицата – редом с магданоза или дори като негов заместител – за цвят и свежест на салатата.
Продуктите са съвсем на око и на вкус, пък и според наличността в градината (само лукът не е собствено производство):


2-3 средни домата
1 чушка (може ½ зелена и ½ червена)
1 малка главичка червен лук
букетче тученица
букетче магданоз
тъмен балсамов оцет (или домашен ябълков)
(струйка ароматен зехтин)
сол на вкус


Лукът се нарязва на полумесеци и се намачква. Чушката се нарязва на тънки лентички, доматите – на хапки, тученицата и магданозът – на ситно. Всичко се поръсва със сол, оцет и зехтин на вкус (последният може и да се пропусне) и се разбърква.




Салатата е съвсем простичка, но изключително свежа и приятна. А когато сам си отгледал почти всичко в нея (е, заслугата за тученицата е на Дядо Боже), това е просто безценно!




Отгоре може да се украси с листенца босилек, маслинки и кой каквото желае. Царевицата също е добра добавка. Важното е да е вкусна, цветна и полезна!








Няма коментари:

Публикуване на коментар