19 юли 2016

Пица "Зелена вегана"




За 2 големи пици (30 см):

1/8 кубче прясна мая
½ ч.л. захар
200 мл топла вода
350-360 г брашно
1 ч.л. сол
2-3 с.л. зехтин

5-6 лъжици доматен сос (домашен, фино пасиран)
2 малки тиквички
2 зелени чушки
10-ина зелени маслини без костилка
сух риган

ароматен зехтин
няколко листа пресен босилек


Тиквичките се нарязват на тънки кръгчета, посоляват се на вкус и без да се чака да си пуснат водата, се запичат на сух тиган за по 2-3 мин. от двете страни. Оставят се да изстинат.

Маята се разбърква на кашица със захарта, малко топла водичка и 1 лъжица брашно и се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява, добавя се солта и се разбърква. Оформя се на кладенче, в което се сипват шупналата мая, водата и зехтинът и се омесва тесто, докато стане на гладка топка и спре да лепне по ръцете. Разделя се на две топки, които се овалват в брашно, покрива се с фолио и се оставя да си почине за 20 мин.

През това време чушките се почистват от семките и се нарязват на кръгчета, маслините също се нарязват на шайби.

Всяка от леко втасалите топки тесто се изтънява до кора с големината на тавата с леко натискане с длани и завъртане върху набрашнен плот. Ако е нужно, ръцете се набрашняват допълнително. Целта е да се получи кора с равномерна дебелина. Много по-лесно това се постига с точилка, но тогава тестото се смачква и крайният резултат не е толкова добър – това е съвет на специалисти пицари; и наистина тестото, оформено само с длани, без точилка, става по-хубаво и пухкаво след изпичането.
Така оформените тестени кори се намазват с предварително приготвен доматен сос и отгоре се подреждат тиквичките, чушките и маслините. Поръсва се със стрит риган и пиците се пекат 10 мин. на максимално загрята фурна (при мен това е 250 градуса) с вентилатор. След изваждане от фурната пицата се полива с тъъъничка струйка ароматен зехтин и се поръсва с нарязани на лентички листа босилек.




Пицата е уникално вкусна и богата на аромати. Този път имах предварително приготвен доматен сос и реших да се доближа максимално до оригиналната италианска пица (обикновено слагам резенчета пресен домат или доматена салца, даже и с домашна лютеница съм пробвала). Зеленият цвят не беше предварително поставена цел, просто това се получи от продуктите, с които разполагах (е, доматеният сос си е съвсем червен де). Но пък се получи оригинално – и като визия, и като наименование на крайния продукт. А босилекът, който понякога пропускам при правенето на пица (невинаги ми се намира в прясно състояние), просто довърши композицията – и като цвят, и като аромат!










Няма коментари:

Публикуване на коментар