27 септември 2016

Хумус с печени чушки




½ ч.ч. сух нахут
1 голяма печена червена чушка (50-60 г)
2-3 скилидки чесън
сокът от ½ лимон
3 с.л. зехтин
3 с.л. сусамов тахан
½ ч.л. кимион
1 ч.л. сол


Нахутът се накисва в студена вода от предната вечер – колкото по-дълго се кисне, толкова по-бързо се сварява. На другия ден се изплаква добре и се слага да се вари. Като заври, водата се излива, налива се нова вода – гореща, и след като заври отново, котлонът се намалява на най-ниската степен (не знам дали е нужно, но по аналогия с боба изхвърлям първата вода след завирането). Вари се, докато омекне – около 1 час. Оставя се да поизстине.
Свареният нахут се пасира заедно с чушката, чесъна и солта. Понеже сместа не може да стане гладка веднага, се добавят първо течните съставки – лимоновият сок и зехтинът, и се пасира пак. Ако сместа все още не се получава добре, се сипва и малко вода от варенето на нахута, но се внимава да не стане течно. Накрая се прибавят таханът и кимионът и пасирането продължава до хомогенност.




Класическата подправка за хумус е кимионът, но се получава добре и без него, пробвала съм и по двата начина. Класическият начин за сервиране пък изисква арабски питки, но и с нашенски хляб или в случая италианска чабата се получава добре...




Хумусът е прекрасен! Много приятен на вкус и аромат. Независимо с кимион или без...
Първия път консистенцията му се получи не точно каквато очаквах, защото сложих вода още в началото при пасирането на нахута и чак тогава добавих чушката. Но явно тя е доста сочна и пастетът стана малко по-течен от желаното, което обаче по никакъв начин не пречи на чудесния вкус. При следващия опит обаче спазих горните инструкции и хумусът се получи с доста по-добра консистенция.




Не си струва да се вари само половин чаша нахут – при мен количеството му беше по-голямо, но от него направих и други видове хумус – с моркови и с патладжани. А сервирани заедно, представляват приказна гледка! Единственият проблем е, че не мога да определя кой вариант ми харесва най-много – и трите са великолепни! 1 ч.ч. (от 240 мл) сух нахут е 200 г; след като се свари, излизат около 450 г (2½ ч.ч.).






А тук към горните три вида се е присъединил още един – с цвекло.








Няма коментари:

Публикуване на коментар