19 октомври 2016

Пица "Вегана" с броколи, чушки и лук




За 2 големи пици (30 см) са нужни:

1/8 кубче прясна мая
½ ч.л. захар
200 мл топла вода
350-360 г брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин за готвене

7-8 с.л. доматен сос
10-ина розички броколи
1 голяма червена чушка
1 голяма глава червен лук
1½ ч.л. сол
щипка кафява захар Мусковадо
1-2 с.л. зехтин за готвене
сух риган

няколко листенца пресен босилек
струйка ароматен зехтин


Розичките броколи се нарязват на по-дребни парченца (включително и дръжките) и се задушават на слаб огън в съвсем малко водичка и зехтин плюс ½ ч.л. сол за 4-5 мин. – само да променят цвета и аромата си, трябва да останат хрупкави.
Лукът се нарязва на шайби, които се разделят на отделните пръстенчета. Задушава се на слаб огън със захарта и 1 ч.л. сол в малко вода и зехтин за 7-8 мин. – докато омекне, но не прекалено.
Чушката се почиства от семките и се нарязва на лентички.

Маята се разбърква на кашица със захарта, малко топла водичка и 1 лъжица брашно и се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява, добавя се солта и се разбърква. Оформя се на кладенче, в което се сипват шупналата мая, водата и зехтинът и се омесва тесто, докато стане на гладка топка и спре да лепне по ръцете. Разделя се на две топки, които се овалват в брашно, покриват се с фолио и се оставят да си починат за 20 мин. Ако се оставят за по-дълго време, тестото се отпуска прекалено много (т.е. втасва) и после се работи трудно с него.

Всяка топка тесто се изтънява до кора с големината на тавата (30 см) с леко натискане с длани и завъртане върху набрашнен плот. Ако е нужно, ръцете се набрашняват допълнително. Целта е да се получи кора с равномерна дебелина. Много по-лесно това се постига с точилка, но тогава тестото се смачква и крайният резултат не е толкова добър – това е съвет на специалисти пицари; и наистина тестото, оформено само с длани, без точилка, става по-хубаво и пухкаво след изпичането.
Така оформените тестени кори се прехвърлят в тавите (с дупки за по-добро изпичане отдолу), намазват се с предварително приготвен доматен сос и отгоре се подреждат лукът, розичките броколи и лентичките чушка. Поръсва се със стрит риган и пиците се пекат 10 мин. на максимално загрята фурна (при мен това е 250 градуса) с вентилатор. След изваждане от фурната пицата се полива с тъъъничка струйка ароматен зехтин и се украсява с пресни листа босилек, а още по-добре е босилекът да е нарязан на тънки лентички, за да се разпредели равномерно навсякъде.






Пицата е превъзходна – богата, вкусна и много ароматна. Тестото е тънко и хрупкаво отдолу с щедро количество плънка отгоре. Лукът придава лека сладост, броколите и чушката – свежест. А заслугата за прекрасния аромат е на ригана и босилека. Важно е зеленчуците да са предварително овкусени (и леко сготвени – без чушката), за да бъде добър крайният резултат.






Идеална добавка към пицата е чаша бяло вино. И не бройте колко парчета сте изяли – оставете се на блаженството, което се разлива от небцето и стомаха по цялото тяло…








Няма коментари:

Публикуване на коментар