28 октомври 2016

Задушена кладница




Прекрасна рецепта за приготвяне на една прекрасна гъба – кладницата наистина е очарователна със своя вкус и аромат. Идеална е за неконсумиращите месо, а на постещите, които правят това с голямо усилие, ще дойде дюшеш, защото поразително напомня пилешко – и на вкус, и като консистенция. Тази прилика е толкова голяма, че чак е малко стряскаща (поне за немесоядни от доста време като мен)… А рецептата е елементарна и се приготвя за 15-ина минути!


300 г кладница
струйка олио (зехтин за готвене)
2 скилидки чесън
1-2 с.л. соев сос
няколко стръка копър
сол и черен пипер на вкус
2-3 стръка магданоз


Гъбите се накъсват по дължина на ивички и се запържват за 2-3 мин. в малко мазнина на слаб огън, като се разбъркват непрекъснато, за да не загорят. В един момент започват лекичко да си пускат сок и тогава се добавят чесънът, нарязан на филийки, и соевият сос. Оставят се да се задушават под капак още 7-8 мин. (ако се готвят дълго, стават жилави). Подправят се със сол и черен пипер на вкус и се поръсват със ситно нарязания копър. Тенджерата се оставя без капак, за да се изпари излишната течност, и когато се дръпне от котлона, гъбите се поръсват с наситнения магданоз.




Задушени по този начин, гъбите са уникално вкусни! Стават и за основно, и за гарнитура. Рецептата е чудесна алтернатива на панирането, което май е най-популярният начин за приготвяне на кладница. А копърът и магданозът могат много успешно да се заменят с няколко клонки мащерка.








Няма коментари:

Публикуване на коментар