11 януари 2017

Кисело зеле с булгур




Вкъщи традиционно киселото зеле се готви с ориз, но когато видях тази рецепта с булгур, тя веднага ме спечели. Булгурът е продукт, който ползвам рядко и затова се радвам на всяка интересна рецепта с него. Оказа се, че комбинацията с кисело зеле съвсем не е за пренебрегване – много е добра! А с добавката на праз нещата вече са съвършени…
Мерителната чаша е 240 мл.


½ зелка (около 700 г)
3-4 с.л. зехтин
1 с.л. червен пипер
1 стрък праз (170-180 г)
¾ ч.ч. (150 г) булгур
3¼ ч.ч. зелева чорба
щипка черен пипер (на вкус)
1 ч.л. горчица


В тенджера се загрява струйка зехтин и се добавя ½ с.л. червен пипер, като се разбърква енергично за няколко секунди. Веднага се добавя нарязаното кисело зеле, за да не загори пиперът. Задушава се така около 10 минути, като се разбърква периодично, след което се налива 1 ч.ч. зелева чорба. Вари се на слаб огън около 30 минути – докато зелето омекне и течността се изпари.
В друга тенджера се задушава празът с малко зехтин и ¼ ч.ч. зелева чорба за около 10 минути (да омекне леко). Добавя се останалата ½ с.л. червен пипер, разбърква се няколко секунди (да се запържи леко пиперът) и в тенджерата се добавя булгурът. Разбърква се добре и се задушава за няколко минути, след което се сместа се добавя към зелето. Наливат се 2 ч.ч. зелева чорба, добавят се черният пипер и горчицата и се разбърква.
Сместа се прехвърля в тавичка и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна на долен и горен реотан 45-50 мин. – докато булгурът поеме течността и се получи приятна коричка (ако се вече се е образувала коричка, а все още има течност в тавата, горният реотан може да се изключи, за да не се изсуши прекалено ястието отгоре).




Сол в ястието не съм слагала никаква, но ползвах само зелева чорба (за разлика от рецептата източник, в която има и вода). Получи се много добре на вкус, но ако зелевата ви чорба е по-солена, заменете част от нея с вода.










4 коментара:

  1. Булгурът става много вкусен приготвен със сушени плодове особено сини сливи, сушени череши и стафиди.Баба ми навремето го правеше така за Бъдни вечер - много, много вкусен.
    Поздрави и Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за интересната идея! Току-що намерих рецептата във Вашия блог - имам нужда от точни наставления, защото тази територия ми е малко непозната... Макар че сега се сещам, че аз по подобен начин варя жито (пшеница, лимец...) - горещото жито разбърквам с повечко стафиди и дори не подслаждам с нищо друго - става чудесно!
      Весело посрещане на Новата година и на Вас!

      Изтриване
  2. Миме,
    моята баба винаги готвеше булгур с кисело зеле - постно или с цял петел.Ставаше много вкусно.Навремето ориза е бил доста скъп и хората са използвали предимно булгур.Но стария булгур наистина беше много вкусен за разлика от сегашния - български или турски.Няма този вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление в моето детство никога не се е готвил булгур, спомените ми с него са, че баба го купуваше за пилетата. Чак преди няколко години започнах да се интересувам от него като "човешка храна" ;), за мен винаги си е бил кокоша храна... :( Колко много съм пропуснала, сега много ме е яд... Благодаря ти за връщането в онези хубави времена, Ели! И благодарение на теб пробвах и сладкия вариант - със сушени плодове, наистина е много вкусно! :)

      Изтриване