04 януари 2017

Пълнена зелка




Какво по-характерно ястие за зимата от киселото зеле? На салата, сготвено, в баници, а защо не и пълнено? Не само е вкусно, а и много полезно. Важното е да има разнообразие и да не омръзва… Наскоро в едно телевизионно предаване големият Орлин Горанов заяви, че толкова го обича, че може да яде кисело зеле с кисело зеле! Изключителен сладур, много ме развесели! А пълнената зелка е по-интересен начин да се комбинират едни иначе съвсем обичайни продукти. И така, за 5-6 порции са нужни:


1 малка кисела зелка
1 ч.ч. пълнозърнест (кафяв) ориз
150 г гъби
1 морков
1 средна глава лук
щипка сол
2-3 щипки чубрица
олио (шарлан)
1½ ч.ч. зелева чорба


Оризът се накисва във вода от предния ден, изплаква се добре и се сварява в 1 ч.ч. зелева чорба – не омеква напълно, ще се довари като се напълни в зелката.
Гъбите се нарязват на дребни парченца, слагат се в суха тенджера на котлона и се посоляват леко. Бърка се енергично, за да не залепват за дъното, докато си пуснат водичка, след което се прибавя нарязаният морков и се дърпат от котлона. Целта не е гъбите да се сготвят, а само да намалят обема си. Лукът се нарязва на едро и се задушава отделно в малко водичка и шарлан за кратко. Като омекне, се добавят гъбите с моркова, полусвареният ориз и чубрицата. Всичко се разбърква и тенджерата се сваля от котлона.
Зелката се издълбава откъм кочана, вътрешността й се нарязва на ленти и се разпределя около зелката, като 2 листа се оставят, за да се завие отгоре. Напълва се с плънката и се сипва малко зелева чорба (около ½ ч.ч.), а отгоре се полива струйка шарлан.




Покрива се със заделените листа, които също се намазняват леко. Ако е необходимо, и в тавата се налива малко зелева чорба (от зелката се оттича малко, докато се пълни), завива се с алуминиево фолио и се пече около 2 часа на 170-180 градуса (докато зелето омекне и оризът се свари). Накрая фолиото се маха и се запича отгоре.




Така изглежда вече изпечената зелка, а ето и какво се крие под завивката от листа…
Те се повдигат и зелката се полива с още малко шарлан – да се избегне топлинна обработка.




Зелката е изключително вкусна! И самото зеле е чудесно, и плънката е превъзходна.








Няма коментари:

Публикуване на коментар