19 януари 2017

Крем от тиква и банани




Това е един лек, бърз и вкусен десерт, с който реших да разнообразя обичайния начин за приготвяне на тиква вкъщи – варена и после поръсена с мед, канела и орехи. Кремчето наистина си заслужава – приготвя се супер лесно и е идеално особено ако тиквата се окаже истинска тиква 😉 – т.е. не е достатъчно сладка. Правила съм опити за крем от тиква с какао (шоколад), но резултатът не ми хареса… А комбинацията с банан е чудесна – двата плода си подхождат много добре. Ако пък тиквата не е сладка, на помощ идва и медът… И накрая – нещата просто няма как да минат без канела – любимата подправка на тиквата. Грамажът на продуктите е според наличните количества и на вкус, и все пак ето някои насоки (за 2-3 порции):


350-400 г сварена тиква
1½-2 средни банана (150-200 г обелени)
1-2 с.л. мед (на вкус)
¼ ч.л. канела


Всички продукти се слагат в чопър или робот и се пасират до гладка смес. Медът е на вкус – според сладостта на тиквата и бананите. Кремът се разпределя в чашки или купички и отгоре се поръсва с канела или нещо друго по желание – смлени орехи например…




Кремчето е много леко, приятно и ароматно. Става малко редичко (прилича леко на пюре), но това не е проблем. По желание може да се добави малко чия или ленено семе за сгъстяване, но аз реших да го оставя така. Излязоха ми 2 големички порции, можеше да са и три по-малки.







Няма коментари:

Публикуване на коментар