16 януари 2017

Чеснов хайвер




Какво по-добро в сезона на грипа от естествено лекарство! Да, става въпрос за чесъна – природния антибиотик. Добре е профилактично да си хапваме всеки ден по няколко скилидки, но понякога на човек му се приисква и малко разнообразие. Тогава на помощ идва чудесната идея за пастет или хайвер от чесън. Е, вярно че пада голямо белене наведнъж, но после само вадим кутийката с хайвер от хладилника и сервираме!


4 глави чесън
150 г орехи
1 филия хляб
1½ ч.л. сол
сокът на 1 лимон
(5 с.л. шарлан или зехтин / олио по избор)


Чесънът се обелва, филията хляб се накисва във вода (не се изстисква много) и всичко продукти едновременно се пасират в чопър или блендер до гладка смес. Ако се наложи, може да се добави мъничко вода.






Получава се чудесен хайвер – идеален е както като добавка към различни ястия (особено печени картофи, но и всякакви други зеленчуци), така и за мазане на филийка. Но тъничко – много е лютив и миризлив!






А как върви с топла домашна питка…




При последното приготвяне съвсем целенасочено пропуснах шарлана (наложи се да го компенсирам с малко вода) – все пак орехите са с високо съдържание на мазнини и реших да не добавям и допълнително екстрахирани такива. Резултатът отново е чудесен – нежен, пухкав и вкусен хайвер. И никой не разбра, че в него няма никакво олио! 😄






Няма коментари:

Публикуване на коментар