13 февруари 2017

Кисело зеле с елда




Елдата е изключително полезен продукт – диетичен (препоръчва се на диабетици и на желаещи да отслабнат) и с много полезни вещества в състава си, но не е широко популярна у нас и много хора се чудят какво да сготвят с нея. А отговорът на този въпрос е безкрайно лесен – спокойно може да замени ориза във всяко ястие. Така нещата с измислянето на начин на приготвяне значително се улесняват – рецепти с ориз колкото щеш. И понеже кисело зеле с ориз ми е любима зимна манджа, нямаше как да не пробвам и зеле с елда. За моя радост се получи отново чудесен резултат – лесно и много вкусно ястие.
Масово по магазините обаче се продава елда, която е кафява на цвят – за нея съм чела, че е бланширана, а аз искам жив продукт. Затова предпочитам светлата елда – тя леко зеленее и на пакета пише „натурална“. При варене съотношението елда : вода е 1:2 (когато елдата е била накисната предварително). Мерителната чаша е 240 мл.


½ зелка (700-750 г)
1 ч.ч. (180 г) елда (натурална зелена)
1 ч.л. червен пипер 
щипка черен пипер (на вкус)
2 ч.ч. зелева чорба
(струйка шарлан)
(1 стрък праз)
(щипка чубрица)


Елдата се накисва от предната вечер в студена вода. На другия ден се измива добре и се отцежда.
Зелето се накълцва в чопъра на средна степен (на най-високата степен става прекалено ситно) и се задушава за 10-ина мин. в тенджера. За да не загори, се разбърква от време на време (може да се сипе и малко зелева чорба). Слага се червеният пипер и се готви още 1 мин. Добавят се елдата, черният пипер и зелевата чорба, разбърква се и всичко се прехвърля в тавичка. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна на долен и горен реотан около 20 мин. – докато елдата поеме течността. Тавата се изважда от фурната, по желание се полива с малко шарлан (и без него става вкусно), покрива се с хартия и се оставя така 10-ина минути, преди да се сервира.




Съотношението зеле : елда няма задължителен характер и може да варира според предпочитанията ви – повече зеле или повече елда. Не е проблем и ястието да се сготви само в тенджера, без да се запича във фурната – пак става вкусно.
Сол не съм слагала никаква заради зелевата чорба. Получи се много добре на вкус, но ако зелевата ви чорба е по-солена, заменете част от нея с вода.






Вместо в тава ястието може да се опече в гювеч – на 180 градуса за 30-35 мин. или докато елдата поеме течността. Така става още по-вкусно, особено пък ако към зелето (5-6 мин. след началото на задушаването) се добави и нарязан на ситно стрък праз, както и щипка-две чубрица, която допълва разкоша от вкусове и аромати. Така манджицата става чудна и без добавяне на никаква мазнина (дори и след приключването на термичната обработка).








Няма коментари:

Публикуване на коментар