23 февруари 2017

Мартеничка плетено цвете




Много красиви мартенички – отново цветя – могат да се изплетат на две куки. Не са нужни кой знае какви плетачески умения, достатъчно е да се познават лицева и опакова плетка. Не е необходимо и да плетете гладко и право като машина – дори и да е малко криво и неравномерно (като мен), това няма да личи особено в крайния резултат. За да станат цветята нежни и симпатични, е добре преждата да е по-тънка и да се ползват игли с малък номер (моите са 2,5). И така, имаме нужда от:


бяла и червена прежда
куки за плетене
малки безопасни иглички
ножица


Цветето се състои от две части – бяла и червена, затова трябва да се изплетат два правоъгълника с различна големина. За големия се захващат 50 бримки и се плетат 12 реда лицева плетка (лицево отпред и опако отзад). Малкият е от 30 бримки и 6 реда.

Когато се изплете необходимото,




конецът се отрязва и се промушва в бримките.




Издърпва се и се притяга – така изплетеното се набира в кръг.




Двата висящи конеца се завързват и полученото кръгче се оформя като венче на цвете – то се завива с лицевата страна навътре, така че за лице на цветето остава опаковата страна.




По същия начин се прави и другото венче на цветето.




Когато и двете са готови, малкото се поставя върху голямото и конците на горното се промушват в дупката на долното. Двете кръгчета се закрепват едно за друго чрез завързване (може и зашиване) и се наместват, за да се оформи цветето.




От задната му страна се завързва неизменната усукана бяло-червена нишка и се слага малка безопасна игличка за закачване.






Мартеничките са много красиви и чаровни, а най-голямото удоволствие е, че ще зарадваме най-близките си хора с нещо, сътворено от самите нас…















2 коментара: