19 февруари 2017

Мартеничка с шаблон за господа




Някак си не върви да подариш на мъж или на момче мартеничка цвете. Но с удобния шаблон могат да се направят и други модели, не само на цветя. Просто намотаването по шаблона ще бъде малко по-различно и накрая ще се получи друга форма – изобщо не ми се иска да я нарека снежинка (Баба Марта и сняг не са ми любима комбинация, предпочитам румената баба да идва със слънце, минзухари и теменужки), но май най-много на това прилича. Необходимите материали и пособия са същите като за мартеничките цветя:


шаблон
бяла и червена прежда
малки безопасни иглички
ножица


Отстрани на шаблона има процепи, в които конецът се затяга и започва да се намотава по шест от външните шипчета на шаблона по показания начин. Правят се няколко реда (обиколки). Конецът се отрязва и се затяга на някое от процепчетата.




Следва най-важната част – намотаното до момента да се фиксира, за да не се разпадне при изваждане от шаблона. Това се прави с помощта на иглата и конец (цветът се сменя), като се обхожда няколко пъти в кръг вътрешността на намотаното.




Намотаната прежда се изважда от шаблона, висящите конци се завързват от задната страна и излишното се отрязва. Получените шест дъги се срязват по средата (там, където преждата е докосвала шипчето) и от тях се оформят шест снопчета, които се привързват близо до края с конец от другия цвят. Ако някои от нишките са по-дълги и стърчат, се отрязват, за да бъдат шестте връхчета еднакви.




И накрая, за да стане истинска мартеничка, отзад трябва да се прикрепи усукана бяло-червена нишка, завързана на панделка, както и малка безопасна игличка за закачване.




Освен бял и червен конец може да се включат и други цветни нишки – мартеничката става още по-интересна и закачлива.








Няма коментари:

Публикуване на коментар