14 март 2017

Гирлянди от цветя за първа пролет




Пролетта е вече тук! Въпреки последните напъни на зимата и нежелания вече сняг в последните дни на някои места, присъствието ѝ се усеща осезателно – всичко е зелено и свежо, а полянките се изпъстрят с уханни теменужки, прелестни жълтурчета и глухарчета като малки слънчица. Гората пък е пълна с наперен кукуряк… Въпреки че пролетните цветя са по полянките и градинките, а и в красиви саксийки вкъщи, не пречи да допълним домашния интериор и с няколко гирлянди от хартиени цветя. Изработването им е лесно и забавно, а с тях стаята става по-пролетна и уютна. Какво е нужно:


няколко листа хартия с различен цвят
тънка зелена сатенена лентичка (или нещо подобно по желание)
шаблони цвете с различна форма на листенцата (9-10 см в диаметър)
ножица
лепило стик
перфоратор за хартия


От цветните хартии с помощта на шаблоните се изрязват цветя, като в средата на всяко се залепва кръгче с друг цвят. С перфоратор се пробива дупчица в едно от листенцата.
Лентата се нарязва на парчета с желаната дължина и на всяко парче се нанизват цветя, като се редуват различни цветове и форми. При всяко цвете лентата се връзва (единично, няма нужда от възел), без да се стяга много, за да не се скъса хартията и да не щръква много цветето. Въпрос на желание е по колко цветя да се нанижат на една лента и през какво разстояние.






Може да се направи и гирлянда с големи цветя (около педя в диаметър):






Когато всички гирлянди са готови, остава да се окачат на подходящи места и стаята придобива нов облик – става пролетна и слънчева (даже и Слънчо вън да се крие зад някой намръщен облак). И на човек му става по-леко и пролетно на душата, която вече жадува за слънце и простор след дългата зима…












Няма коментари:

Публикуване на коментар