02 юни 2017

Пай с вишни




тесто:
200-220 г брашно
5 с.л. зехтин
100 мл затоплено сухо бяло вино
2 с.л. кафява захар
настъргана кора от ½ лимон

плънка:
500 г вишни, изчистени от костилките (неизчистени – около 600 г)
100 г кафява захар (на вкус)
2-3 с.л. галета
½ ч.л. канела


Виното се затопля, добавя се захарта и се разбърква, докато се разтопи. Брашното се пресява и се оформя на кладенче, в което се изливат виното и зехтинът. Омесва се средно меко тесто – да се получи гладка топка. Разделя се на 2 части – 1/3 и 2/3 от общото количество, и се оставя да си почине, докато се изчистят вишните.
Голямата топка тесто се разточва на кора с големина 25-26 см и се слага във форма с диаметър 20 см, покрита с хартия за печене, като се оформя 2-3 см борд по стените. Поръсва се с малко галета.




Вишните се отцеждат от отделилия се сок и се разбъркват със захарта, галетата и канелата. Изсипват се във формата, заравняват се леко и тестото от стената се загъва върху тях.




Втората топка тесто се разточва на кора с диаметър 20 см и с нея се покриват вишните. Притиска се леко в края, за да залепне върху долното тесто, и се набожда с вилица, а в средата се прави звездичка с остър нож, за да може паят да диша.




Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 45-50 мин. Оставя се да се охлади за 5-10 мин. и се изважда от формата. Изстиналият сладкиш се поръсва с кокосови стърготини (или който желае с пудра захар, но аз не съм ѝ любител).






Паят е великолепен. Тестото е много вкусно и ароматно, плънката е сочна и свежа. Вишните са идеален плод за сладкиши – придават им кисела нотка и ги правят леки и изкусителни.








Няма коментари:

Публикуване на коментар