02 юни 2017

Фарината на тиган с плънка от кладница, чушки и чери домати




Фаринатата е традиционно италианско печиво от нахутено брашно. Наричат го плосък хляб, но повече прилича на палачинка – и на вид, и като консистенция. По принцип се пече в тава на фурна и се получава изключително вкусно нещо – тънко и ароматно, с хрупкава коричка. Но съвсем спокойно сместа може да се изпече и на тиган – както се прави с истинските палачинки. Получената вкуснотия из нета е популярна и като омлет без яйца. Толкова много имена за едно нещо! Но какво! Заслужава си да се приготви, още повече че подлежи на много експерименти по отношение на плънката и подправките. Аз заложих на следните:


тесто:
1 ч.ч. нахутено брашно (100 г)
1 ч.ч. вода (240 мл)
½ ч.л. сол
2 с.л. зехтин (за готвене)
стръкче розмарин
щипка черен пипер
2 стръка пресен лук
зехтин за пърженето

плънка:
3 листа къдрава салата
150-200 г задушена кладница
1-2 зелени чушки
10-12 чери доматчета


Брашното се пресява в купа, добавя се солта и постепенно се налива водата. Разбърква се с тел до гладко тесто – получава се рядко, подобно на палачинково. Добавят се зехтинът, нарязаният на ситно розмарин и черният пипер, отново се разбърква и купата се покрива с найлоново фолио. Оставя се да престои поне 2 часа (по-добре и повече).
Когато тестото е готово, се добавя нарязаният на ситно лук и се разбърква.
В загрят тиган се сипва мъничко зехтин и част от тестото – да покрие дъното (като за дебела палачинка). Като се запече до златистокафяво, се обръща и от другата страна. Така се продължава и с останалото тесто. От горната доза излизат 3 палачинки в тиган с диаметър 20 см.
На едната половина на готовите палачинки се слага листо къдрава салата (или всякаква друга зеления), отгоре се разпределят няколко гъбки и кръгчета чушка и се завършва с разполовени чери доматчета. Останалата половина на палачинката се захлупва върху плънката и готово! Върху пълнежа може да се добави горчица или друг предпочитан сос, но задушената кладница си е достатъчно сочна и ароматна и аз пропуснах това.




Дали ще наречем получения полумесец фарината, палачинка или омлет, е без значение! Важното е, че е божествено вкусно!
Плънката подлежи на всякакви вариации и заменки, всичко е въпрос на вкус, желание и налични продукти. В тестото също могат да се правят промени с подправките, така всеки път ще се получава ново ястие.








Няма коментари:

Публикуване на коментар