01 юли 2017

Студена напитка от маточина




От прекрасните ни билки освен чай могат да се правят и студени напитки. И наистина какво по-подходящо за летните жеги от запотена чаша с ароматна и освежаваща домашна напитка! Приготвя се изключително лесно, само изисква около денонощие, за да се накисне съответната билка във водата, защото тук няма варене или запарване. После се подслажда на вкус и е готово за консумация!
Идеална за целта е маточината – свежа и ароматна! Количеството ѝ зависи от съда, в който ще се накисва (най-добре да е стъклен или порцеланов) – за еднолитрова кана са нужни:


букетче маточина
студена вода
мед на вкус


Маточината се слага в каната (няма нужда да се препълва и натъпква) и се залива със студена вода. Намачква се с дървена бъркалка и се оставя да престои поне едно денонощие. През това време може да се разбърка и намачка още няколко пъти. Ако времето е горещо, е добре да се сложи в хладилника, за да не се вкисне.




На другия ден накиснатата билка се изстисква и получената течност се прецежда и се подслажда с мед или друг предпочитан подсладител на вкус. По желание може да се разреди с още вода. Напитката се съхранява в хладилника до момента на консумация. Самата маточина има много приятен лимонов аромат и напитката е идеална и само така – има прекрасен карамелен цвят. Но по желание може да се добави и сок от лимон на вкус – той ще направи напитката много свежа и ще я изсветли леко.









Няма коментари:

Публикуване на коментар