24 август 2017

Чушки на фурна с оцет и сол




Току-що изпържени и веднага поръсени със сол и оцет – това са най-изкусителните чушки на света. Какъв аромат се носи от тях само!… Те са един от любимите вкусове на детството ми, но когато сама станах домакиня, ги изключих от менюто ни, защото целта на моята кухня е ястията да се приготвят без пържене. Е, за всички тези години имаше 2-3 случая, когато по изключение ги правих, но все с голяма доза угризения. Затова потърсих алтернатива на тази греховна вкуснотия – оказа се, че е съвсем лесно постижима! Чушките спокойно могат да се изпекат (без капка мазнина!), след което веднага да се посолят и да се поръсят с оцет и зехтин. И няма никаква разлика на крайния резултат с вкуса на пържения нездравословен вариант. Да не говорим пък какво пръскане и каква пушилка из цялата кухня се спестява… А има и още нещо – дори и зехтинът да се пропусне изобщо (за да се премахнат екстрахираните мазнини от храненето), чушките пак стават забележителни!
Така че – смело към фурната!


зелени чушки – сиврия или от по-дебелите
няколко скилидки чесън
сол
ябълков оцет на вкус
(струйка студенопресован зехтин)


Чушките се подреждат на един ред в незалепваща тава без никаква мазнина (ако са повече, се разделят на два пъти) и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна на горен и долен реотан 17-18 мин., като по средата на печенето се обръщат. Целта е на места да се получат кафяви петънца и да замиришат приятно, а не да почернеят целите.




Още горещи се изваждат в купа, посоляват се и се поливат със струйка зехтин (може и без него) и оцет на вкус. Добавя се чесънът, нарязан на шайбички. Добре е връхчетата на чушките да се разкъсат леко, за да проникнат солта и оцетът и във вътрешността им. Оставят се да престоят поне няколко часа, за да се овкусят добре, и са готови за сервиране.






Чушките са превъзходни на вкус и гарантирано никой не би и предположил, че не са пържени… Чудесни по същата технология стават и чорбаджийските, също и лютите.






Чушките могат да се предложат като част от някаква салата, но са идеални и като самостоятелно ястие, особено ако се гарнират с доматен сос. И особено ако са от по-дебелите и плътни (за пълнене).










Няма коментари:

Публикуване на коментар