18 октомври 2017

Постен миш-маш




Прекрасен миш-маш може да се получи и без яйца и сирене, като те изключително успешно се заменят с тофу (е, приликата е по-скоро във вида, не чак толкова във вкуса). Чесън в традиционното ястие май не се слага, но аз реших да го вмъкна, за да овкуси допълнително зеленчуците; който желае, може да го пропусне. Обичайната зелена подправка е магданоз, но ако по изключение не разполагам с него, много вкусно се получава и с босилек. А когато чушките са предварително изпечени и обелени, ястието се приготвя буквално за няколко минути. За 2 порции (всъщност количеството и съотношението на продуктите може да се променя според вкуса на всеки) са необходими:


1 глава лук
4 печени чушки
2 домата
2 скилидки чесън
10-ина листа босилек
100 г тофу
1½ ч.л. сол (на вкус)
струйка шарлан (студенопресован зехтин)
няколко стръка магданоз


Лукът се нарязва на полумесеци, чушките – на лентички, доматите – на кубчета, чесънът и босилекът – на ситно, тофуто се намачква с вилица.
Лукът се запича в сух тиган на средно силен котлон, докато стане златист и замирише приятно. Добавят се чушките, доматите, чесънът и босилекът, посолява се и се разбърква за минута-две. Тогава се прибавя тофуто, разбърква се и котлонът се изключва. Миш-машът се оставя на изключения котлон още 3-4 минути – докато вкусовете се смесят. Тиганът се дърпа от котлона и който желае, може да полее ястието със струйка шарлан, но и без добавянето на никаква мазнина пак е достатъчно вкусно.




Преди да се сервира, всяка порция може да се поръси с хранителна мая – тя имитира в много голяма степен вкуса и аромата на сиренето.




Миш-машът е фантастичен – невероятно е вкусен и трудно може да се различи от оригинала със сирене и яйца. Понеже целта ми е да не пържа нищо, в началото, когато сътворих тази рецепта, добавях мазнината накрая, след като сваля тигана от котлона. Но после установих, че пак толкова апетитно става и без никаква мазнина – оказа се, че тя не влияе особено на вкуса на ястието. А така със сигурност е още по-здравословно!




Ако по изключение не разполагам магданоз, и босилекът върши работа – и вътре в ястието, и за украса отгоре. И пак става чудно вкусно! Но иначе всяка порция се поръсва с нарязан на ситно магданоз. Тофуто може да се нареже и на кубчета, но ако се намачка с вилица, максимално имитира на външен вид оригинала със сирене и яйца.








Няма коментари:

Публикуване на коментар