25 октомври 2017

Кохондонго




Кохондòнго е традиционна испанска салата от областта Естремадура, много семпла и вкусна. Оригиналната рецепта е много стара и е включвала само голямо количество чесън, хляб, зехтин и малко вода. Но с пренасянето на чушките от Америка в Европа ястието много се променя и днес се приготвя с печени чушки. Крайният резултат е засищаща и много вкусна салата, с която са се хранели работниците, преди да отидат на полето. Това разказа преди години в „Кухнята на Звездев“ един испански готвач, който показа рецептата. За нея са необходими:


3 печени червени чушки
3 скилидки чесън
сол на вкус
2 с.л. зехтин
1 филия стар хляб
1 ч.л. оцет (ябълков)
щипка кимион
магданоз за украса


Чушките се нарязва на ленти. Чесънът се счуква в хаванче, добавят се сол и зехтин и се разбърква (мачка) до получаването на паста.
Хлябът се накисва с малко вода. Намачква се и се смесва с чесновата паста. Добавят се чушките, овкусява се с оцет и се разбърква добре.
Готовата салата се поръсва с щипка кимион и се украсява със стръкче магданоз (и маслинка за разкош). Отгоре се полива със струйка зехтин.




Салата е превъзходна – много ароматна, вкусна и засищаща! Оригиналният ѝ състав (без печените чушки) поразително напомня традиционната гръцка скордаля – колко е малък светът… А в днешните модерни времена мачкането на чесъна в хаванче (включително и с хляба) може да се замени с пасиране в блендер или чопър…









Няма коментари:

Публикуване на коментар