20 октомври 2017

Салата „Есенна разходка“ – от коприва, тученица и печени чушки




Освен с шепа кестени – и конски, и ядливи, – няколко ореха и зареден с енергия и добро настроение, през есента човек може да се върне от разходка и със свежа коприва и букетче тученица. И какво по-хубаво от това да се използват за една енергизираща салата, още повече ако в момента в хладилника се намират и няколко печени чушки и връзка магданоз? Ако при разходката попаднете на киселец, живовляк или други ядливи диворастящи, картинката става още по-прекрасна, но и само така салатата е достатъчно хранителна и витаминозна. Количеството на чушките и зелениите е на око и зависи за колко души е салатата, за една порция са достатъчни:


10-ина връхчета коприва
малко букетче тученица
няколко стръка магданоз
1 печена чушка
сол на вкус
ябълков оцет
струйка шарлан


Копривата се намачква в кърпа, за да се неутрализират парещите власинки, и заедно с тученицата и магданоза се нарязва на ситно. Чушката се нарязва на лентички и се добавя към зелениите. Салатата се подправя със сол и оцет на вкус и със струйка шарлан (студенопресован зехтин или друго предпочитано олио).
Салатата се приготвя експресно, вкусна и полезна е, а най-хубавото в нея е, че когато човек сам си набере зеленолистните от чисто място, няма нужда да се мият!






А печената чушка съвсем спокойно може да се замени със сурова – така салатата дори става по-свежа, хрупкава и полезна, защото се запазва витамин С, на който са богати червените чушки, но който се губи при топлинна обработка. Ако пък имате в шкафа орехово олио и се чудите какво да правите с него, това е точната рецепта!








Няма коментари:

Публикуване на коментар