четвъртък, 8 февруари 2018 г.

Крем супа от карфиол, праз и моркови




Не съм голяма любителка на супите – споделям мнението на Петър Дънов, че храната трябва да е твърда и да се дъвче, а не да е течна и директно да се гълта. Според него супите са препоръчителни само когато човек е болен или има проблеми със зъбите (не може да дъвче). И все пак понякога, особено в студените дни, не е лошо да имаме на трапезата си вкусна и ароматна топла супа. А тази определено е такава. При това се приготвя изключително лесно и бързо.


1 малка глава карфиол (½ кг)
1 стрък праз
1 голям морков
1 стрък целина
няколко стръка магданоз
2 ч.л. сол
струйка шарлан
(2-3 стръка копър)


Карфиолът се накъсва на розички, морковът и празът се нарязват на едри парчета. Зеленчуците заедно със стръка целина се слагат в тенджера, заливат се с 1 л студена вода, посоляват се и се сваряват под капак за 15-ина минути. Когато са готови, се добавя магданозът и всичко се пасира фино.
Всяка порция се поръсва с наситнен копър или магданоз и се полива с много тъничка струйка шарлан.


 



Супата е великолепна – богата е на ароматите на есента и зимата и действа сгряващо и отпускащо в студената вечер...











Няма коментари:

Публикуване на коментар