14 май 2018

Пилаф от булгур




Това е едно суперекспресно и супервкусно ястие. Не се изискват някакви сложни продукти, нито особено време за подготовка или готвене. То направо само си се готви (е, трябва да се нареже само една глава лук и да се изстиска половин лимон)… Понеже до неотдавна нямах никакъв опит с готвенето на булгур, реших да пробвам рецептата от пакета, който си бях купила. Булгурът е кипърско производство (синият пакет), много е нежен и фин и се приготвя много лесно – просто се оставя да набъбне във врящата вода за няколко минути. Но много добре се получава и с един тъмен (не знам защо е такъв на цвят), той пък е турски; става и с всякакъв друг вид, разбира се – пробвала съм и други марки и резултатът винаги е отличен.




Естествено и в тази рецепта съм направила свои „подобрения“ – в оригиналната лукът не се задушава с водичка, а се пържи докато стане прозрачен (и тогава се прибавя фидето), но това няма как да се случи в моята кухня. Също така значително съм намалила количеството на мазнината – то е минимално, само колкото да се запържи фидето в началото; без това няколкосекундно запържване няма как да се мине за съжаление, защото в това е очарованието на ястието.
От долните продукти се получават спокойно поне 4 порции, а ако се ползва като гарнитура, има и за повече…


струйчица (1 с.л.) зехтин
25 г фиде
1 средна глава лук
½ л вода (вряща)
сок от ½ лимон
1½ ч.л. сол
250 г булгур


Понеже всичко става наистина експресно, е добре всички съставки да са приготвени предварително – фидето и булгурът се претеглят, лукът се нарязва на ситно, водата се слага да заври, лимонът се изстисква.
Зехтинът се загрява и в него за съвсем кратко се запържва фидето (наистина много бързо се зачервява, буквално за секунди). Прибавя се лукът, малко водичка и ½ ч.л. сол. Задушава се няколко минути до леко омекване на лука. Тогава се добавят горещата вода, лимоновият сок и още 1 ч.л. сол. Когато водата заври, се изсипва булгурът и се разбърква. Тенджерата се сваля от котлона (или се оставя на изключен котлон), захлупва се и се оставя 10-15 мин. булгурът да поеме течността. Тогава се разбърква и ястието е готово за сервиране!






Експресно и съвсем елементарно ястие, но е изключително апетитно – с приятен леко кисел вкус от лимона и аромат на задушен лук. Много добре се получава и ако към стария лук се добави 1 стрък пресен. А фидето, леко запържено, е прекрасният акцент, който създава забележителен вкусов нюанс и характер на ястието.
Пилафът е идеален като гарнитура, но съвсем спокойно може да мине и за основно ястие – със салата според сезона. Аз лично все си го представям със зелена, но чудесно му вървят и всякакви други…






А така изглежда ястието с тъмния булгур. Въпреки че той стои някак по-груб и неделикатен, с него също се получава много вкусно! Но изобщо няма препоръчителна или задължителна марка…








Няма коментари:

Публикуване на коментар