26 март 2018

Пълнозърнест ориз с пащърнак и чушки




До преди 2-3 години само бях чувала за пащърнак; никога не бях яла и готвила нещо с него, изобщо не знаех какъв е вкусът му. Но сега вече е сред любимите ми вкусове и аромати в кухнята. И консистенцията му ми е изключително приятна! За себе си определям пащърнака като нещо средно между морков и картоф – по форма и вкус напомня на морков, а на цвят и текстура се доближава до картоф. Все пак си има свой специфичен аромат и е с много приятна текстура – нежна и кадифена… Затова съвсем резонно все по-често намира място в различни ястия – супи, тестени, пица или просто печен на фурна – и всичко е много вкусно. А настоящото предложение е с ориз – оказа се, че и тази комбинация е много успешна. И е чудесно разнообразие от обичайните рецепти на ориз с грах, моркови и царевица или пък с гъби


1 ч.ч. пълнозърнест (кафяв) ориз
½ червена чушка (замразена)
½ зелена чушка (замразена)
1 корен пащърнак
2-3 скилидки чесън
1 малко стръкче розмарин
½ ч.л. кориандър
1½ ч.л. сол
(струйка зехтин)


Оризът се накисва от предния ден в студена вода. Изплаква се добре и се сварява в 2 ч.ч. вода и 1 ч.л. сол. Малко преди да е готов, се добавя кориандърът.
Чушките се размразяват и се отцеждат от водата (моите са предварително нарязани на лентички).
Пащърнакът се нарязват на къси пръчици и се задушава с чесъна, розмарина и ½ ч.л. сол в малко водичка за 4-5 мин. Добавят се чушките и се готви още 2-3 мин. (Понеже чушките са замразени, нямат нужда от дълга термична обработка. Естествено може да се ползват и пресни, но тогава трябва да се сложат по-рано – заедно с пащърнака.) Добавя се свареният ориз, разбърква се и тенджерата се сваля от котлона. Оставя за няколко минути, преди да се сервира – да се смесят вкусовете.




Ястието е много апетитно и изключително ароматно – както от използваните подправки, така и от самия пащърнак. Неслучайно напоследък е на такава почит в кухнята ни! Преди за задушаването му в началото ползвах и мъничко зехтин, но после го замених само с водичка – така е по-здравословно, без да е по-малко вкусно.








Няма коментари:

Публикуване на коментар